• V.O.G.

 •  

  Vanaf het seizoen 2015-2016 is het voor alle vrijwilligers bij DVOL die direct contact met jongeren hebben verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen. Dit betreft leiders, trainers, verzorgers die binnen onze club werken met pupillen en junioren. Het aanvragen van een dergelijke verklaring is gratis.

 • Het NOC*NSF en de KNVB willen een veilige omgeving voor alle kinderen creëren in samenwerking met organisaties, die activiteiten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar organiseren.

  Eén van de middelen om een veilige sportomgeving te creëren is het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag(VOG) aan de vrijwilligers die met minderjarigen werken.

  Mede op advies van de Technische Commissie onderschrijft het bestuur van DVOL deze actie en wil als onderdeel van haar beleid alle vrijwilligers van 16 jaar en ouder, die direct contact hebben met minderjarigen, vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag. Dit betreft dus de leiders, trainers, verzorgers die binnen onze club werken met pupillen en junioren. Ook Bestuurleden zullen een VOG aanvragen. Vanaf het seizoen 2015/ 2016 is het bezit van zo’n verklaring een vereiste om in bovenstaande functies als vrijwilliger binnen onze club te kunnen werken.

  Het invoeren van een VOG binnen de sport, en dus ook binnen onze vereniging, geeft volgens NOC*NSF en de KNVB meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met kinderen, een functie kan uitoefenen waarbij hij of zij met kinderen te maken heeft. Een dergelijke VOG biedt echter geen garantie tegen vervelende gebeurtenissen. Wel denken wij met NOC*NSF en KNVB dat het opwerpen van deze drempel in een vereniging met zoveel jeugd een noodzakelijke maatregel is.

  De vrijwilligers die het betreft krijgen voor deze aanvraag via DVOL en formulier per mail toegestuurd waarop enkel de NAW gegevens en het BSN nummer moet worden ingevuld. Daarna ontvangt de vrijwilliger een mail van het Ministerie van V&J en verloopt alles verder digitaal. Belangrijk om te weten is dat u voor de aanvraag in bezit moet zijn van een DigID. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u die aan vragen bij www.digid.nl.

  Er zijn geen kosten aan het aanvragen van een VOG verbonden.

  Uiteraard staat het een ieder vrij om, vanwege moverende redenen, niet aan deze aanvraag mee te werken. Met ingang van het seizoen 2015-2016 stelt DVOL het overleggen van een VOG voor de genoemde functies echter verplicht. Mensen die hieraan niet mee willen werken kunnen derhalve met ingang van het seizoen 2015-2016 de bovenstaande functie niet meer bekleden.

  Voor aanvullende vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met:

  Mark de Laat, via vog@dvol.nl

  De hele brochure Verklaring Omtrent Gedrag van NOC*NSF is hier te vinden.

rfwbs-sliderfwbs-slide